Η Ύδρα μέσα από τη Βratsera: Πώς είναι να μένεις σε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία του νησιού;

Η σχέση μου με την Ύδρα ξεκίνησε πριν κάποιες δεκαετίες όταν πέρασα εκεί ένα από τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής μου με τους γονείς μου… Από εκείνες τις διακοπές φυσικά δεν θυμάμαι πολλά, όμως φρόντισα να την επισκέπτομαι αρκετά συχνά, καθώς αυτό το ιδιαίτερο και αριστοκρατικό νησί του Αργοσαρωνικού ασκεί πάνω μου μια ιδιαίτερη γοητεία…

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

Η αλήθεια είναι ότι η Ύδρα με το γραφικό λιμάνι της σε σχήμα πέταλο και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της είναι ένας προορισμός που είτε θα ερωτευτείς από την πρώτη στιγμή, είτε θα απορρίψεις. Κι αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς της. Το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα και κάθε λογής μηχανοκίνητα οχήματα μπορεί να φανεί πρόκληση για κάποιους, όμως για μένα, αυτό ακριβώς προσθέτει στην αξία της. Η απουσία τους προσφέρει μια αίσθηση ρετρό ηρεμίας που σπάνια συναντάς στις μέρες μας…

O λόγος που επέστρεψα τον περασμένο Μάιο, ήταν για να (ξανά)μείνω μετά από αρκετά χρόνια στη Bratsera. Το ιστορικό ξενοδοχείο εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με την Modus & Amplio ανανέωσε φέτος την ταυτότητά του, με νέο λογότυπο και φρέσκια φιλοσοφία, διατηρώντας ωστόσο την ίδια μοναδική αίσθηση vintage φιλοξενίας.

Η Bratsera ξεκίνησε τη ζωή της ως εργοστάσιο σφουγγαριών και ο τωρινός ιδιοκτήτης της, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, ήταν αυτός που μετέτρεψε τον πρώην βιομηχανικό χώρο σε ένα boutique hotel που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το παλιό με το σύγχρονο. Ο κος Παπαχαραλάμπους είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μου μοναδικές ιστορίες που δεν γνωρίζουν πολλοί για τη Bratsera. Έτσι, οι συζητήσεις μας πρόσθεσαν μια ξεχωριστή διάσταση στην εμπειρία της διαμονής μου.

Η BRATSERA ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου ο ίδιος μου αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη μετατροπή του παλιού σφουγγαράδικου σε ξενοδοχείο ήταν η διατήρηση της αυθεντικότητας των παλιών κτισμάτων και η ταυτόχρονη δημιουργία νέων λειτουργικών χώρων. ”Η αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων και η προσθήκη νέων έπρεπε να γίνουν σε μια μικρότερη κλίμακα για να μην επιβληθούν στα παλιά”, μου εξήγησε. Η βράβευσή του από την Europa Nostra ήρθε ως αναγνώριση όχι μόνο της αποκατάστασης της αρχικής δομής, αλλά και της αρμονικής ενσωμάτωσης των νέων εγκαταστάσεων.

Αυτό που εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα είναι η προσοχή που δόθηκε στη μετατροπή του νέου κτιρίου της Bratsera. Ο κος Παπαχαραλάμπους χρησιμοποίησε όσα παλιά υλικά βρήκε στον χώρο, δίνοντάς τους νέα μορφή, ενώ παράλληλα προσπάθησε να κρατήσει όσο το δυνατόν πιο διακριτικές τις νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι όταν είδε το εγκαταλελειμμένο τότε σφουγγαράδικο, η πρώτη του σκέψη ήταν να κάνει μια πλήρη αποτύπωση όλων των χώρων, ώστε να μην χαθεί κανένα στοιχείο από την ιστορία του. Και πολύ σωστά έκανε, καθώς έτσι εμείς σήμερα γίναμε μάρτυρες του πριν και του μετά, μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο δίπλα στην reception.

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ…

Το ξενοδοχείο Μπρατσέρα δεν είναι απλά ένας χώρος φιλοξενίας, αλλά και μια ζωντανή μνήμη της Ύδρας. Ο κος Παπαχαραλάμπους μου διηγήθηκε πώς η επιχείρηση, που λειτουργούσε για πάνω από 100 χρόνια, υποστήριζε περίπου 150 οικογένειες στο νησί. Τα ιδιόκτητα καΐκια της οικογένειας Βερβενιώτη ταξίδευαν για περισσότερους από επτά μήνες κάθε χρόνο στα παράλια της Βόρειας Αφρικής για την αλίευση σφουγγαριών, με φημισμένους δύτες από την Ύδρα και τα Δωδεκάνησα να συμμετέχουν σε αυτά τα πολύμηνα ταξίδια. Όλη η επεξεργασία των σφουγγαριών, η διαλογή, το άσπρισμα, και η συσκευασία για εξαγωγή γινόταν στους χώρους του Bratsera τους υπόλοιπους μήνες. Κι όλα αυτά μέχρι το 1986 όταν εν μια νυκτί (μετά από πολυήμερη κακοκαιρία) έπεσε η αυλαία… και το εργοστάσιο έκλεισε για πάντα!

Φωτό από το αρχείο της Bratsera

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ & ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ…

…για να ξαναγεννηθεί μετά από λίγα χρόνια, ως ξενοδοχείο στα χέρια της απόγονου της οκογένειας Βερβενιώτη. Πίσω από τον ψηλό μαντρότοιχο, το 1992 ξεκινάει να γράφεται ένα καινούριο κεφάλαιο.

Τι να πει κανείς για την τοποθεσία αυτού του ξενοδοχείου; Είναι προνομιακή για τα δεδομένα της Ύδρας, καθώς βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το λιμάνι πάνω στο κεντρικό καλντερίμι. Αυτή η θέση διευκολύνει ιδιαίτερα τη μεταφορά των αποσκευών, που στο νησί γίνεται κυρίως με γαϊδουράκια ή αχθοφόρους. Επιπλέον, παρόλο που η Bratsera βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από την καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού – την ολοζώντανη πιάτσα με τα 3-4 street bars – καταφέρνει να παραμένει μια όαση ηρεμίας, μακριά από τη βουή του κόσμου.

Μερικά από τα σφουγγάρια έτσι όπως έμειναν από τότε που έκλεισε το εργοστάσιο

Από την πρώτη στιγμή που περνάς τον χαρακτηριστικό υδραΐκο μαντρότοιχο και βρίσκεσαι μέσα σε αυτόν τον ολάνθιστο κήπο με τα τρεχούμενα νερά, νιώθεις σαν να κάνεις ένα ταξίδι με χρονομηχανή. Ο επιβλητικός χώρος της reception, όπου κάποτε γινόταν όλη η επεξεργασία των σφουγγαριών, σε βάζει αμέσως σε μια διάθεση εξερεύνησης του παρελθόντος. Τόσο τα αντικείμενα από το εργοστάσιο όσο και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αποτυπώνουν το πριν και το μετά, θα εντυπωσιάσουν όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωντανή ιστορία του ξενοδοχείου.

Μια ιστορία που διηγούνται σιωπηλά όλα εδώ μέσα: τα έπιπλα, τα παλιά εργαλεία, τα ημερολόγια, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα εναπομείναντα σφουγγάρια μέσα στα ψάθινα καλάθια. Και δεν μπορείς να αρνηθείς ότι, παρά τις σύγχρονες ανέσεις, το ξενοδοχείο αποπνέει ακόμα τον αέρα του κλασικού που αποτυπώνεται μέχρι και στο μεταλλικό βαρύ κλειδί του δωματίου, θυμίζοντας εκείνα τα ξενοδοχεία μιας άλλης δεκαετίας.

25.. ΚΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

Όσο για τα δωμάτια; Κανένα από τα 25 δεν είναι ίδιο με άλλο. Όλα τους χαρακτηρίζονται από διαχρονικό ντιζάιν, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά, διατηρητέα υλικά, που αντανακλούν την εμβληματική ιστορία και προέλευση του κτιρίου και τη ναυτική κληρονομιά του νησιού. Είτε σε ένα επίπεδο με πρόσβαση στον κήπο, είτε σε μια λιτά πολυτελή σουίτα σε στιλ μεζονέτας, κάθε ένα χαρακτηρίζεται από μοναδικό στυλ και απόλυτη άνεση.

Πράγματι, είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποιο είναι το αγαπημένο σου, καθώς το καθένα κρύβει κι ένα δικό του μυστικό. Για παράδειγμα, η Virani Suite, το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό δωμάτιο της Bratsera (60τμ.), αποπνέει την ατμόσφαιρα των παραδοσιακών αρχοντικών της Ύδρας. Με επιχρυσωμένες και ζωγραφισμένες στο χέρι ζωφόρους, χρονολογείται από το 1756. Να φανταστείτε πως η αποκατάσταση του γραφείου έγινε με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, με την επιλογή πιστών αντιγράφων υλικών και τεχνικών της εποχής.

Virani suite

Παρομοίως, άλλο ένα πολύ ιδιαίτερο δωμάτιο είναι η Lafina Grand Suite. Ιδανικό για οικογένειες εκτείνεται σε δύο επίπεδα άψογα συνδεδεμένα σαν μεζονέτα με εσωτερική ξύλινη σκάλα. Το ξύλο οξιάς, ως παραδοσιακό υλικό κατασκευής, καθορίζει τον εσωτερικό χώρο, όπως άλλωστε και την ατμόσφαιρα.

Latina Grand Suite

Προσωπικά, δεν θα άλλαζα με τίποτα τη Junior suite στο καινούριο κτίριο με την υπέροχη βεράντα. Δεν υπάρχει για μένα πιο απολαύστικό από το να ξυπνάς το πρωί, να ανοίγεις την μπαλκονόπορτα και να έχεις για θέα τα αρχοντικά της Ύδρας, την ίδια ώρα που μπορείς να κρυφοκοιτάξεις τον γαλήνιο κήπο με την εντυπωσιακή πισίνα από ψηλά! Γιατί εδώ είναι που θα σας αποκαλύψω ότι η Bratsera είναι το μόνο ξενοδοχείο στην Ύδρα με πισίνα!

Το δωμάτιο μου
Η θέα από το μπαλκόνι μου…

ART OF SLOW LIVING

Στη Bratsera ξυπνάς γλυκά με το κελάηδημα των πουλιών και τις πρωινές ευωδιές των λουλουδιών. Η μέρα ξεκινάει με ένα πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει έναν μπουφέ με τοπικές λιχουδιές, καθώς και ένα a la carte μενού με παρασκευές αυγών, όπως καγιανάς ή αυγά Benedict. Στη συνέχεια, μπορείς να απολαύσεις βόλτες στα γραφικά σοκάκια, βουτιές από τα βράχια σε κάποιον από τους κοντινούς μώλους, ή απλά να χαλαρώσεις δίπλα στην πισίνα απολαμβάνοντας τους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού μέχρι την ώρα του δειλινού.
Το ηλιοβασίλεμα, αν δεν σε μονοπωλήσει η Hydronetta, ένα από τα πιο μαγικά bars του νησιού για sunset, μπορείς κάλλιστα να το απολαύσεις με ένα ποτήρι κρασί από το μπαλκόνι σου, βλέποντας τον ουρανό να αλλάζει χρώματα.

Πρωινό με φόντο το παλιό πηγάδι, ένα από τα τρία που είχε κάποτε η Βratsera

Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Όσο για την μεγάλη έκπληξη της Βratsera, αυτή μας την επιφύλασσε το εστιατόριο της.  Φέτος, λοιπόν, μας συστήθηκε μετά από μια εντυπωσιακή αναβάθμιση, προσκαλώντας μας να ζήσουμε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Με τον βραβευμένο Chef Μιχάλη Νουρλόγλου και τον ανερχόμενο Chef Δήμο Σαμουράκη να υπογράφουν το μενού, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Συγκεκριμένα, το ανανεωμένο μενού του συνδυάζει την καινοτομία με την υψηλή ποιότητα και τις οικείες γεύσεις. Ακόμα και αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο, αξίζει να απολαύσετε τα εξαιρετικά του πιάτα σε αυτό το ήρεμο και φινετσάτο περιβάλλον.

Εκεί, λοιπόν, στον γαλήνιο κήπο της Bratsera που θυμίζει αυλή σπιτιού, με βρήκαν εκείνες οι νύχτες του Μαΐου. Να απολαμβάνω, κάτω από τον έναστρο ουρανό, κάθε φορά ένα ξεχωριστό δείπνο με υπέροχη συντροφιά, ιστορίες από το παρελθόν και γεύσεις από το σήμερα, που θα αναπολώ για καιρό. Γιατί το να βρίσκεσαι στην Ύδρα είναι μαγικό, πόσω μάλλον όταν μένεις σε ένα από τα πιο εμβληματικά της ξενοδοχεία!

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ…

Τι νομίζετε;

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.