Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Μάνη… μόλις λίγα βήματα από την Ακρόπολη!
Share
Είναι ελάχιστες οι φορές που ένα εστιατόριο καταφέρνει να σε ταξιδέψει με τις γεύσεις και την κουζίνα του σε έναν άλλο τόπο. Στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ, έκανα ένα γαστρονομικό ταξίδι στην μανιάτικη γαστρονομική κουλτούρα με τρόπο που με συνεπήρε. Τα αρώματα, οι γεύσεις και η δημιουργικότητα των πιάτων κατάφεραν να με μεταφέρουν νοερά στην καρδιά της Μάνης, κάνοντάς με να νιώσω την αυθεντική φιλοσοφία του τόπου!
Άλλωστε, το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τόπο, την ιστορία και τις ανάγκες της κάθε περιοχής, και αυτό το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι τοπικές γεύσεις και οι παραδοσιακές συνταγές διαμορφώνονται από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τις κλιματολογικές συνθήκες και την κοινωνικοπολιτική ιστορία, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική γαστρονομική ταυτότητα για κάθε περιοχή. Αυτή η ποικιλία αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής κουζίνας και το πώς αυτή αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τον χαρακτήρα του τόπου.
Συμπληρώνοντας 20 χρόνια γαστρονομικής πορείας το εστιατόριο ΜΑΝΗΜΑΝΗ, φωλιασμένο σε ένα παλιό νεοκλασικό σπίτι στο Κουκάκι, ένα βήμα από την Ακρόπολη, συνεχίζει να τιμά με σεβασμό και φαντασία τη μοναδική γαστρονομική κληρονομιά της Λακωνικής Μάνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2004, που άνοιξε τις πόρτες του έγινε αμέσως σημείο αναφοράς για την κουζίνα του, μεταφέροντας την παράδοση στο σήμερα μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις και αλησμόνητες γεύσεις. Πέρα όμως από την κουζίνα του το ΜΑΝΗΜΑΝΗ ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά του, που ισορροπεί ανάμεσα στη ζεστασιά της φιλοξενίας και τη σύγχρονη αισθητική.
Λίγο πριν τις γιορτές είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το ανανεωμένο μενού που υπογράφει ο σεφ Ανέστης Ποιμενίδης με την ομάδα του το οποίο κατάφερε να με ταξιδέψει σε γευστικά μονοπάτια γεμάτα νοσταλγία και αυθεντικές ιστορίες από τη Μάνη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Με έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα, τα οικογενειακά τραπέζια και τις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, το νέο μενού έχει τον τρόπο να ξυπνά μνήμες…
Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ…
«Η γαστρονομία είναι μνήμη», αναφέρει ο επικεφαλής σεφ του ΜΑΝΗΜΑΝΗ Ανέστης Ποιμενίδης.
«Το φαγητό συνδέεται με στιγμές, πρόσωπα και τόπους. Το νέο μας μενού είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε ζωντανές αυτές τις συνδέσεις, ενώ εξερευνούμε νέους τρόπους έκφρασης».
Και πράγματι κάθε ένα από τα πιάτα που παρελαύνουν στη νέα κάρτα του διηγείται μια ιστορία, ξυπνά μια μνήμη και ικανοποιεί τον ουρανίσκο με το εμπνευσμένο γευστικό του αποτέλεσμα!
Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ η φιλοσοφία της «χειροποίητης» γεύσης βρίσκεται στον πυρήνα κάθε δημιουργίας. Από το χειροποίητο ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά με μεράκι και ψήνεται με παραδοσιακές μεθόδους, μέχρι το βούτυρο ελαίου, που το συνοδεύει και το οποίο παρασκευάζεται επίσης με φροντίδα και αφοσίωση από ελιές που προέρχονται από τα ίδια τα κτήματα των ιδιοκτητών. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα «ζεστό» καλωσόρισμα, μια αυθεντική αναπαράσταση της παράδοσης, που αποδίδει σεβασμό στη γη, την κληρονομιά και την αγάπη για το καλό φαγητό.
Στη νέα, εμπνευσμένη κάρτα του παρελαύνουν πιάτα όπως Κουσκουσέ Λήμνου με τσορίθο Δράμας, Κόκορας με τηγανητή πολέντα με φέτα, πουρέ παστινάκι και λαχανικά γλασέ, Αρνάκι με κρέμα από ρεβίθια Λαρίσης, ταχίνι, χόρτα, πάστα καυτερής πιπεριάς και σάλτσα αρνιού, Μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά Μάνης, μυζήθρα Θεσπρωτίας και σάλτσα κόκκινου κρασιού, καθώς και Ορτύκι με σιτάρι, μανιτάρια, κρέμα τυρί, τρούφα σε σάλτσα από τους χυμούς του.
Φυσικά από το ανανεωμένο μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν κάποια από τα signature πιάτα του ΜΑΝΗΜΑΝΗ που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία! Για παράδειγμα οι παραδοσιακές Τσουχτές με αυγά, καμένη μυζήθρα Αρκαδίας και σύγκλινο θεωρείται μια συνταγή σημείο αναφοράς και ωδή στην αυθεντικότητα και την παράδοση της Λακωνικής Μάνης. Ανανεωμένο παρουσιάστηκε και το Χοιρινό με πουρέ σελινόριζας, σέλερυ, αφράτο αυγολέμονο και λάδι άνηθου, ένα ακόμη πιάτο ορόσημο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο από το 2010. Γευστικά με γύρισε χρόνια πίσω σε κάποια Κυριακάτικα μεσημέρια, γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, καθώς ήταν η αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς μου! Σε νέα εκδοχή συναντήσαμε και δύο ακόμα χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όμως στην πιο φινετσάτη εκδοχή τους, Ειδομένα μέσα από μια πιο δημιουργική ματιά ήταν ο Καγιανάς με κρέμα μπουγιουρντί, τραγανή λαδόπιτα Ρόδου και σύγκλινο και η παραδοσιακή Τραβηχτή με σφέλα, ελληνικό brie, αχλάδι και μέλι Λακωνίας. Συνδυασμοί τόσο μοναδικοί, που αποτυπώνονται στους γευστικούς σου κάλυκες και σε κάνουν να θέλεις να επιστρέψεις για να τους απολαύσεις ξανά…
ΤΟ ΟΡΤΥΚΙ
«Υπάρχουν γεύσεις που δεν είναι απλώς φαγητό· είναι ιστορίες, συναισθήματα και μνήμες που μας συνδέουν με τις ρίζες μας»
Από τα πιάτα που ίσως θα διστάσεις να παραγγείλεις, αλλά αν το τολμήσεις δεν θα το μετανιώσεις. Το “Ορτύκι με σάλτσα από τους χυμούς του”, είναι ένα πιάτο που αγκαλιάζει τη ψυχή. Ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Η θέση του ωστόσο στο μενού είναι διαχρονική, καθώς όπως μας εξήγησαν, στη Μάνη του παρελθόντος, με τη φτώχεια και τις δυσκολίες να κυριαρχούν, το ορτύκι μαζί με το ψωμί ήταν πηγές ζωής. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έβρισκαν στα λιγοστά αυτά υλικά τη δύναμη να συνεχίσουν, μαγειρεύοντας με ό,τι τους πρόσφερε η φύση.
Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε παλιά τα χωριά της Μάνης. Χτισμένα πάνω σε απόκρημνα βουνά, με πέτρινα σπίτια που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη γη. Τις μυρωδιές του ξυλόφουρνου να πλημμυρίζουν την αυλή, γύρω από την οποία μαζεύονταν οι γυναίκες για να ζυμώσουν το ψωμί. Κάπου εκεί, ένα ορτύκι ψήνεται σε έναν απλό, αλλά ταυτόχρονα εύγευστο ζωμό, φτιαγμένο με ελάχιστα, ταπεινά υλικά που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα.
Το πιάτο με το Ορκύκι στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ συμπληρώνεται με τις σύγχρονες πινελιές του σεφ. Η τρούφα, η κρέμα τυριού και τα μανιτάρια έρχονται σαν μια γέφυρα να ενώσουν τις παραδοσιακές γεύσεις του χθες, με την πολυπλοκότητα του σήμερα…
Εδώ, λοιπόν, για μένα βασίζεται η επιτυχία του ΜΑΝΗΜΑΝΗ. Γιατί τόλμησε να φέρνει αυτό το πιάτο στο τραπέζι μας, όχι ως υπενθύμιση της στέρησης, αλλά ως φόρο τιμής στη δύναμη της παράδοσης και στην αγάπη που έκρυβαν αυτές οι λιτές συνταγές. Το Ορτύκι μοιάζει να αναβιώνει όλες εκείνες τις μνήμες: σε αυλές με φούρνους, σε τραπέζια που στήνονταν με αγάπη, και στις μικρές στιγμές ευτυχίας που βρίσκουν διαχρονικά οι άνθρωποι μέσα από το φαγητό…
ΓΛΥΚΟ ΦΙΝΑΛΕ
«Τα γλυκά του ΜΑΝΗΜΑΝΗ είναι περισσότερο από γεύσεις· είναι αναμνήσεις και συναισθήματα που μεταφέρονται με σεβασμό και αγάπη στην επόμενη γενιά»
Μετά από ένα γευστικό ταξίδι στη Λακωνική Μάνη, ο τέλειος επίλογος δεν θα μπορούσε παρά να γραφτεί μέσα από δύο αυθεντικές μανιάτικες προτάσεις, φτιαγμένες με σεβασμό στην τοπική κουλτούρα. Ποιος θα αντισταθεί σε μια βελούδινη Γαλατόπιτα με κανέλα ή σε μια αφράτη πορτοκαλόπιτα από φρέσκα πορτοκάλια Λακωνίας;
DISTINCTIONS
- Το 2007 το ΜΑΝΗΜΑΝΗ οργάνωσε βραδιές «βεντέτας», αναμετρήθηκε στο γαστρονομικό «ρινγκ» με τοπικές κουζίνες κι εστιατόρια απ’όλη την Ελλάδα και στέφθηκε λαμπρός νικητής από τους επισκέπτες!
- Το 2014 το ΜΑΝΗΜΑΝΗ βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων ευρωπαϊκών προορισμών του βιβλίου The New York Times, 36 Hours: 125 Weekends in Europe, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις TASCHEN, προτάθηκε από την εφημερίδα «ως go-to destination, ανάμεσα σε 500 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ παρουσιάστηκε στο video αφιέρωμα των New York Times στην Αθήνα 36hours in Athens
- Το 2014 φέρνει τους πελάτες του κοντά σε αναγνωρισμένα ελληνικά κτήματα, εγκαινιάζοντας τον κύκλο γευσιγνωσίας Γεύσεις ΕλλOίνων.
- Το εστιατόριο λαμβάνει για μία δεκαετία στη σερά Certificate of Excellence από το Trip Advisor ενώ το 2015 κατατάχτηκε βάσει των κριτικών των επισκεπτών στη θέση 8 από τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.
- Το 2015 το διεθνώς αναγνωρισμένο, πολυτελές και lifestyle ταξιδιωτικό περιοδικό που εκδίδεται από την Condé Nast κι έχει κερδίσει 25 National Magazine Awards, προτείνει 5 λόγους να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα και το ΜΑΝΗΜΑΝΗ είναι ένας από αυτούς.
- Το 2018 το ΜΑΝΗΜΑΝΗ βραβεύεται για 3η χρονιά στη σειρά στα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.
- To 2019, το εστιατόριο λαμβάνει για 3ο συναπτό έτος, απότην έναρξη των βραβείων F n L στην Ελλάδα, 1 αστέρι και συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα εστιατόρια της χώρας.
Δευτέρα – Κυριακή 14.00 – 23.00
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη,
Τ. 210 9218180
www.manimani.com.gr
View this post on InstagramA post shared by Aikaterini Titi Velopoulou | Travel Blogger (@idiscover.gr)