Smart working: 20 χρήσιμα tips για να τα καταφέρεις!

EnglishGreekItalian

Τις τελευταίες μέρες λόγω του κορωνοϊού πολλές εταιρείες στην Ελλάδα υιοθετούν το μοντέλο της εργασίας εξ’ αποστάσεως (smart working).

Στόχος η ασφάλεια, αλλά και η διευκολύνση των εργαζομένων στην ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους κρίσεων όπως η τωρινή με την έξαρση του κορονοϊού.

- Advertisement -

Για τους περισσότερους αυτή η μορφή εργασίας (smart working ή remote work) είναι κάτι εντελώς καινούριο.

Η αλήθεια είναι ότι η εργασία χωρίς την απαραίτητη παρουσία στο γραφείο (smart working), δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις μορφές απασχόλησης. Από την άλλη για κάποιες μάλλον πρόκειται για ένα μοντέλο που φαντάζει μια καλή εναλλακτική… που αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας!

- Advertisement -

Λόγω της φύσης της δικής μου δουλειάς, η εργασία εξ’ αποστάσεως είναι μια πραγματικότητα που έχω υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια οπότε δεν μου είναι κάτι ξένο.

Και φυσικά όπως όλα, έχει θετικά (οργανώνεις τον χρόνο σου όπως επιθυμείς, ο χρόνος μετακινήσεων εξανεμίζεται), αλλά και αρνητικά (χάνεται η κοινωνικοποίηση και η επαφή με τους συναδέλφους, κι αν δεν υπάρχει αυτοπειθαρχία, είναι αδύνατη η συγκέντρωση σε έναν χώρο χωρίς επίβλεψη).

Επειδή τώρα με την απειλή του ιού καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα σενάρια του smart working, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια tips, από την προσωπική μου εμπειρία, για να το πετύχετε με τον καλύτερο τρόπο!

SMART WORKING Ή ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

 1. Πριν από όλα χρειάζεσαι ένα καλό laptop, ένα smartphone, γρήγορη σύνδεση internet και πάνω από όλα αυτοπειθαρχία.
 2. Είναι σημαντικό να ξυπνήσεις την ώρα που θα σηκωνόσουν για το γραφείο. Πρέπει να υπάρχει μια καθημερινή ρουτίνα…
 3. Όρισε ένα ωράριο εργασίας που θα το τηρείς ευλαβικά! Μην παρεκλίνεις… μην βρίσκεις δικαιολογίες. Και φυσικά αν η εργασία είναι ομαδική, αυτό το ωράριο πρέπει να προσαρμοστεί με αυτό των υπολοίπων!
 4. Αν έχεις τη δυνατότητα στο σπίτι καλό είναι να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός στον χώρο της δουλειάς, με το χώρο της χαλάρωσης.
 5. Φρόντισε ώστε ο χώρος που θα εργαστείς να είναι ευχάριστος, άνετος και ήσυχος…
 6. Βάλε πρόγραμμα, θέσε deadlines και προσπάθησε να τα τηρήσεις!
 7. Κάνε διάλειμμα, αλλά μην το παρακάνεις επειδή βρίσκεσαι σε οικείο χώρο, χωρίς επιτήρηση.
 8. Ντύσου άνετα. Μην μείνεις με τις πυτζάμες.
 9. Επικοινώνησε είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συνεργάτες σου. Πάντα η επικοινωνία ευνοεί τη συνεργασία, αλλά και το να μην νιώθεις απομονωμένος.
 10. Αν μπορείς να συγκεντρωθείς καλύτερα στο καφέ της γειτονιάς ή στη δική μου περίπτωση, ακόμα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, προτίμησέ το, αρκεί να είσαι αποδοτικός. Η εργασία εξ’ αποστάσεως μπορεί να πρεγματοποιηθεί όπου έχεις τα κατάλληλα μέσα.
 11. Μην χάνεις χρόνο με προσωπικά τηλέφωνα. Βρες τον τρόπο να βάλεις όρια.
 12. Στην περίπτωση που στο σπίτι δεν είσαι μόνος, φρόντισε να κάνεις σαφές το ότι αυτή την ώρα εργάζεσαι και ζήτα από τους άλλους να το σεβαστούν.
 13. Προσποιήσου ότι δεν είσαι σπίτι. Βρίσκεσαι στον χώρο εργασίας που τυχαίνει να είναι στην άνεση του σπιτιού σου! 
 14. Αφιέρωσε τον χρόνο που θα έχανες στη μετακίνηση σε κάτι που θα σε κάνει χαρούμενο πχ. περισσότερο χρόνο για να απολαύσεις το πρωινό σου, να φροντίσεις τον εαυτόν σου ή να κάνεις jogging το πρωί.
 15. Φρόντισε τη διατροφή σου. Μην μαγειρεύεις βαριά επειδή έχεις την κουζίνα και το ψυγείο διαθέσιμο. Ετοίμαστε το πρωί ένα sandwhich ή μια σαλάτα και απόλαυσέ τα στο διάλειμμά σου.
 16. Χρησιμοποίησε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να κάνεις τη δουλειά σου πιο εύκολη και αποδοτική. Γι’ αυτό δεν λέγεται smart working;
 17. Μην βάζεις ραντεβού εκτός γραφείου πχ γιατρούς ή φίλους στο διάστημα που έχεις ορίσει να εργαστείς.
 18. Μόλις ολοκληρώσεις τα tasks που έχεις θέσει για την ημέρα, κλείσε τον υπολογιστή μέχρι την επομένη. Κάνε το ίδιο και με τα emails. Μπορείς να τα δεις από το κινητό, αλλά καλύτερα απάντησε την επόμενη εργάσιμη μέρα.
 19. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, σταμάτα αυτό που κάνεις. Ασχολήσου με κάτι άλλο και συνέχισε άλλη στιγμή που θα νιώθεις πιο αποδοτικός.
 20. Τέλος, απόλαυσε την ευελιξία που σου παρέχει η εργασία εξ’ αποστάσεως. Δεν μπορούν όλοι να έχουν αυτή την επιλογή!

- Advertisement -

Σχετικά Άρθρα

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Σε αυτό το χωριό της Νάξου θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου! | ΧΑΛΚΙ

Η Νάξος φημίζεται για τα πολλά και γραφικά χωριά της ενδοχώρας της! Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζετε το Φιλώτι και την Απείρανθο, αυτό όμως...

On the Rocks: Το τέλειο beachhouse το ανακάλυψα στη Σύμη!

Θα ήταν από μόνο του λόγος για να φτάσω σε οποιοδήποτε μέρος, πόσο μάλλον όταν το εντόπισα σε ένα από τα αγαπημένα μου νησιά,...

Opora: Το παραμυθένιο «αγρόκτημα» που ανακάλυψα μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα!

Παρασκευή απόγευμα και περίμενα πώς και πώς να φύγω από το γραφείο και να μετράω τα χιλιόμετρα στην Εθνική οδό με κατεύθυνση το Ναύπλιο.. Είχα...